Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A vesekő kialakulásának megelőzése
  2023-12-18 21:20:52, hétfő
 
  Azok, akik szenvedtek már vesekőben, alátámaszthatják, hogy bármilyen módszert kipróbálnának, csak hogy csökkenteni tudják a fájdalmat.

Alább találhatja a legjobb módszereket arra, hogyan előzze meg a vesekő kialakulását:

1. Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, ezáltal higíthatja vizeletét.
A nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás nagy mértékben károsíthatja veséjét, valamint megnövelheti a vesekő kialakulásának esélyeit is.

A vízfogyasztás segíti a veséket az anyagcsere folyamatok melléktermékeinek eltávolításában szervezetéből, így azoknak nincsen lehetősége kristályokká, majd vesekővé formálódni.

A Nemzeti Vese Alapítvány (National Kidney Foundation) felmérései szerint a nagy mennyiségű folyadékbevitel nagy mértékben csökkenti a vesekő kialakulási esélyeit.
Vizelete színe is árulkodhat annak higítottságáról. A vizelet a legtöbb esetben csupán a felkelés után sötét sárga, mivel az éjszakai órák során nagyobb mennyiségben halmozódnak fel benne a felesleges anyagok.

Amennyiben vizelete a nap során folyamatosan sötétebb színű, nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot, amely miatt vizelete koncentráltabbá válik.

Egy egészséges felnőtt napi folyadékbevitele legalább 10-12 pohárnyi, ekkora mennyiségű folyadék elfogyasztásával bizonyosodhat meg arról, hogy veséi egészségesek maradnak.

Ennél nagyobb mennyiséget azonban ne fogyasszon, mert azzal csak megterhelheti veséit.

A víz fogyasztása mellett egyen lédús zöldségeket és gyümölcsöket, valamint igyon narancslevet vagy limonádét is.

2. Fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, így csökkentheti szervezete oxalát szintjét.
A nem megfelelő mennyiségű kalciumbevitel megnöveli szervezete oxalát szintjét, amely vesekövek kialakulását is okozhatja. A tápanyagokkal bevitt kalcium hozzákötődik az emésztőrendszerében található oxalátokhoz, ezáltal megakadályozza, hogy a véráramba jussanak, ahonnan később a vesébe kerülnének és vesekövekké alakulnának át.

Az Annals of Internal Medicine szaklapban 1997-ben megjelent tanulmány is alátámasztja, hogy az élelmiszerekkel bevitt, nagy mennyiségű kalciumfogyasztás segíti a vesekövek kialakulási esélyeinek csökkentését, míg a kalcium tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása megnövelheti a vesekövek kialakulási esélyeit. Fogyasszon tehát nagy mennyiségben tejtermékeket, főképp kalciummal dúsított tejet és kefirt. Emellett kora reggelente töltsön 15 percet a reggeli napfényben, ezáltal segítheti szervezete D-vitamin termelését, amelyre a kalcium megfelelő felszívásához van szüksége.

A kalcium tartalmú étrendkiegészítők fogyasztását kerülje.

3. Fogyasszon minél kevesebb oxalátban gazdag ételt.
A nagy mennyiségben fogyasztott, oxalátokban gazdag ételek segíthetik a vesekövek kialakulását. Az oxalátok megakadályozzák a kalcium felszívódását szervezetében, ezáltal kalciumból és oxalátból felépülő veseköveket hozva létre.

Amennyiben hajlama van a vesekövekre, fogyasszon minél kevesebb oxalátban gazdag ételt. Az oxalátokban gazdag ételek közé tartozik a spenót, a fodros kel, a mángold, a rebarbara, a retek, az okra, a zeller, a csokoládé, a szójatej, és az eper.

Emellett figyeljen oda szervezete C-vitamin szintjének megfelelő mennyiségére is, mivel a túlzott mennyiségű C-vitamin bevitel szintén oxalátok képződését okozhatja.

4. Fogyasszon minél kevesebb sót, ezáltal csökkentse szervezete nátriumbevitelét.
A nátriumban gazdag ételek fogyasztása segíti a vesekövek kialakulását, mivel megnöveli vizelete kalcium tartalmát. Emellett megnöveli a vizeletben található fehérjék számát is, ezáltal veseelégtelenséget is okozhat.

Ráadásul ilyenkor veséinek többet kell dolgoznia, hogy eltávolítsák szervezetéből a túlzott mennyiségű nátriumot.

Ezért fogyasszon minél kevesebb nátriumot, a napi ajánlott sóbevitel nem lépi túl az öt grammot.

Amennyiben Ön hajlamos a vesekövek kialakulására, lehetőség szerint ennél jobban is csökkentse a szervezete sóbevitelét. Ehelyett fogyasszon egészségesebb hatású sót, mint a tengeri só, vagy ízesítse ételeit egyéb összetevőkkel, mint a gyógy- és fűszernövények és egyébfűszerek.

5. Csökkentse szervezete cukor és mesterséges édesítőszer bevitelét.
A magas cukortartalmú italok, főképp, amelyek magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupból készültek, szintén a vesekövek kialakulását okozhatják. A nagy mennyiségű cukorbevitel felboríthatja szervezete ásványi anyag egyensúlyát, befolyásolva ezzel a kalcium és a magnézium felszívódási képességeit is.

Bizonyos esetekben a fruktózt szervezete oxalátokká tudja alakítani. Ráadásul a mesterséges édesítőszerek sem tesznek jót veséje egészségének, mivel elősegíthetik a vesefunkciók romlását.

Igyekezzen tehát szervezete fruktóz bevitelének csökkentésére, amelyet főképp az asztali cukorban, és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupban találhat meg. Ehelyett használjon inkább organikus mézet, vagy stevia-t kávéja vagy teája édesítésére.

6. Csökkentse a vörös húsok mennyiségét étrendjében.
A fehérje nagyon jó hatással van egészségi állapotára, azonban a túlzott mennyiségben elfogyasztott vörös hús megnövelheti a veseproblémák kialakulási esélyeit. A magas fehérjebevitel megnöveli a veséjére nehezedő anyagcsere folyamatok mennyiségét, ezáltal előfordulhat, hogy veséje nem lesz képes feldolgozni és kiválasztani a fehérje emésztése során keletkező nitrogén melléktermékeket.

Ráadásul a vörös húsok purinokban is gazdagok, ezáltal megnőhet szervezete húgysav termelése is. A vörös húsok fogyasztása csökkenti vizelete pH-ját, ezáltal savasabbá téve azt. A vizelet megnövekedett savtartalma vesekövek kialakulásához vezethet.

Az Urology szaklapban2014-ben megjelent tanulmány is alátámasztja,hogy az állati fehérjék fogyasztása megnöveli az egészséges emberi szervezet serum és húgysav tartalmát.

7. Végezzen naponta testmozgást, ezáltal tartsa fent egészséges testsúlyát.
A túlsúly megnöveli a vesekövek kialakulási esélyeit, ezért minden nap szakítson időt a testmozgásra, amely segíti a felesleges kilók leadását és az egészséges testsúly fenntartását.

A kórós túlsúly a legtöbb esetben a nem megfelelő étrend oka, amely gyakran tartalmaz zsíros ételeket, finomított cukrokat, és nem megfelelő folyadékbevitelt, amelyek külön-külön is káros hatással vannak veséjére.

Az ülőmunka végzése csontjai kalciumvesztését okozhatja, amely szintén elősegíti a vesekövek kialakulását. A Journal of the American Society of Nephrology szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány is kiemeli, hogy a kis mértékű testmozgás is csökkenti a legtöbb vesekövet okozó probléma mértékét, mint amilyen a magas vérnyomás és a cukorbetegség is.

Hetente ötször, alkalmanként 30 percen át végezzen nem túlzottan megerőltető testmozgást, ezáltal csökkentheti testsúlyát és segítheti szervezetét az egészséges testsúly fenntartásában.

8. Kerülje a szénsavas italok és az üdítőitalok fogyasztását.
Míg a vízfogyasztás jó hatással van a vesekövek kialakulása ellen, a szénsavas- és üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztása épp ellenkezőleg, elősegíti a vesekövek kialakulását. A szénsavas italok foszforsavat tartalmaznak, amely savasabbá teszi vizeletét és a vesekövek kialakulását okozhatja. Az ilyen italok fogyasztása ráadásul az egyéb veseproblémák és a krónikus veseelégtelenség kialakulási esélyeit is megnöveli.

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology szaklapban 2013-ban megjelent tanulmány szerint a cukrokkal ízesített üdítőitalok és gyümölcslevek fogyasztása is megnöveli a vesekövek kialakulási esélyeit.

Már 1999-ben, az Urological Research szaklapban megjelent cikkben is bizonyították, hogy a szénsavas üdítők fogyasztása nem szerencsés változásokat idéz elő szervezetében, amely elősegíti a kalciumból és oxalátokból felépülő vesekövek kialakulását.

A vesekövek kialakulásának megelőzése érdekében kerülje a szénvasas- és üdítőitalok fogyasztását, és igyon megfelelő mennyiségű vizet a szükséges folyadékbevitel biztosítása érdekében.

9. Ne fogyasszon fluoriddal kezelt vizet.
A fluoriddal kezelt víz fogyasztása szintén megnövelheti a vesekövek kialakulási esélyeit.

Az Urological Research szaklapban 2001-ben megjelent tanulmány is alátámasztja, hogy a nagy mennyiségben fluoridot tartalmazó víz fogyasztása elősegíti a vesekövek kialakulását.
A kutatás során 18000, Indiában élő felnőttet vizsgáltak, akik napi szinten fogyasztottak (egymillió részecskénként) 3.5 - 4.9 fluorid részecske tartalmú vizet.
A túlzott mértékű fluorid fogyasztásának egyik első jele a fogak felületének elszíneződése és elkopása, azaz a fog fluorózis.

A probléma elkerülése érdekében fogyasszon palackozott vizet, vagy szereltessen be otthonába olyan vízszűrő berendezést, amely többek között a fluoridot is eltávolítja ivóvizéből.

10. Fogyasszon nagy mennyiségben zöldségeket és gyümölcsöket.
Amennyiben Önnél is nagy az esélye a vesekövek kialakulásának, fogyasszon naponta legalább öt adagnak megfelelő zöldséget vagy gyümölcsöt. A zöldségek és gyümölcsök nagyja magnéziumban, élelmi rostban, káliumban, citrátban, és antioxidánsokban gazdag, amelyek mind segítik a vesekövek kialakulási esélyeinek csökkentését.

A magnézium szintén nagyon fontos szervezete számára, hiszen segíti a kalcium felszívását és beépítését. Emellett segíti annak megakadályozását, hogy a kalcium összekapcsolódjon az oxalátokkal,ezáltal pedig veseköveket alkosson.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: folyadékbevitele, folyadékbevitelt, antioxidánsokban, megakadályozását, elfogyasztásával, nátriumbevitelét, melléktermékeket, alátámaszthatják, veseelégtelenség, kalciumvesztését, higítottságáról, élelmiszerekkel, folyadékbevitel, eltávolításában, megakadályozzák, koncentráltabbá, fogyasztásának, fűszernövények, kialakulásához, fehérjebevitel, kialakulásának, részecskénként, fenntartásában, megakadályozza, kalciumbevitel, szervezetéből, édesítőszerek, veseproblémák, elfogyasztott, cukorbetegség, felszívódását, kialakulására, gyümölcslevek, bizonyosodhat, cukortartalmú, megnövekedett, legjobb módszereket, vesekő kialakulását, vesekő kialakulásának, vízfogyasztás segíti, anyagcsere folyamatok, nagy mennyiségű, vesekő kialakulási, legtöbb esetben, felkelés után, éjszakai órák, felesleges anyagok, egészséges felnőtt, tápanyagokkal bevitt, véráramba jussanak, vesébe kerülnének, élelmiszerekkel bevitt, Nemzeti Vese Alapítvány, National Kidney Foundation, Internal Medicine, Amennyiben Ön, American Society, Clinical Journal, Urological Research, Amennyiben Önnél,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  Leonardo da Vinci gondolata  A másik dolog,  Popper Péter szavai  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Fehér virág  Hazára minden embernek szükség...  Reggel van  Csak a fogyatkozás látható  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Irgalom és ítélet  Adakozás  Az engedelmesség miért nem vál...  s immár én is felragyogva, ért...  Örülök, hogy látlak!  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Még csak most kezdődik a nap  képre írva  Szívem  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png férfi  Alvó cicák  Png fotel  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png férfi  Soha ne kedvezz...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Őrizkednünk kell...  Szép estét  képre írva  Paul David Tripp Április 20  Png férfi  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Albert Einstein gondolata  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mai harmónia kártyám  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Szívem tiéd  Tanuld meg ezt a versemet  A sors  Fehér virág  Leonardo da Vinci gondolata  Sokan azt tartják  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Popper Péter szavai  Rátalálsz  Az engedelmesség miért nem vál...  Bertolt Brecht -től idézet  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged 
Bejegyzés Címkék
legjobb módszereket, vesekő kialakulását, vesekő kialakulásának, vízfogyasztás segíti, anyagcsere folyamatok, nagy mennyiségű, vesekő kialakulási, legtöbb esetben, felkelés után, éjszakai órák, felesleges anyagok, egészséges felnőtt, tápanyagokkal bevitt, véráramba jussanak, vesébe kerülnének, élelmiszerekkel bevitt, vesekövek kialakulási, kalcium tartalmú, reggeli napfényben, kalcium megfelelő, nagy mennyiségben, vesekövek kialakulását, oxalátok megakadályozzák, kalcium felszívódását, oxalátokban gazdag, túlzott mennyiségű, nátriumban gazdag, vizeletben található, napi ajánlott, vesekövek kialakulására, szervezete sóbevitelét, magas cukortartalmú, magnézium felszívódási, fruktózt szervezete, mesterséges édesítőszerek, vesefunkciók romlását, asztali cukorban, magas fruktóz, vörös húsok, fehérje nagyon, túlzott mennyiségben, veseproblémák kialakulási, magas fehérjebevitel, veséjére nehezedő, fehérje emésztése, vizelet megnövekedett, állati fehérjék, egészséges emberi, túlsúly megnöveli, felesleges kilók, egészséges testsúly, kórós túlsúly, ülőmunka végzése, legtöbb vesekövet, magas vérnyomás, szénsavas italok, üdítőitalok fogyasztását, vesekövek kialakulása, ilyen italok, egyéb veseproblémák, krónikus veseelégtelenség, cukrokkal ízesített, szénsavas üdítők, vesekövek kialakulásának, szükséges folyadékbevitel, fluoriddal kezelt, kutatás során, túlzott mértékű, fogak felületének, probléma elkerülése, magnézium szintén, kalcium felszívását, kalcium összekapcsolódjon, folyadékbevitele, folyadékbevitelt, antioxidánsokban, megakadályozását, elfogyasztásával, nátriumbevitelét, melléktermékeket, alátámaszthatják, veseelégtelenség, kalciumvesztését, higítottságáról, élelmiszerekkel, folyadékbevitel, eltávolításában, megakadályozzák, koncentráltabbá, fogyasztásának, fűszernövények, kialakulásához, fehérjebevitel, kialakulásának, részecskénként, fenntartásában, megakadályozza, kalciumbevitel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.